Het zwangerschapsproces: Wat wordt daarmee bedoeld?

Het zwangerschapsproces is het gehele proces wat je doormaakt vanaf het moment dat je een kinderwens hebt tot na de geboorte. In deze periode houd je je bezig met het zwanger worden, het regelen van dingen voor tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Daarnaast kijk je naar alles waar je rekening mee moet houden wanneer je een kind wil en een kind gaat opvoeden. Denk hierbij aan je financiële situatie, werk, woning en partnerschap.

Het proces zwangerschap bestaat uit meerdere thema’s die we hier vandaag allemaal gaan behandelen.

Fase 1: Zwanger worden

De eerste zwangerschapsfase betreft het zwanger worden. Benieuwd hoe? Wij vertellen daar graag meer over.

Fase 2: Voor de geboorte

De tweede fase tijdens het zwangerschapsproces is de periode voor de geboorte. Hoe zit dat precies?

Fase 3: Na de geboorte

De derde fase vormt het laatste proces van de zwangerschap. Dit is de zwangerschapsperiode na de geboorte.

Eerste deel zwangerschapsproces: Zwanger worden

Als eerste ga je deze fase door: je wil een kind, dus nu is het belangrijk om zwanger te worden. Hiervoor moet je rekening houden met een aantal zaken zoals of je anticonceptie gebruikt, wanneer je ovulatie plaatsvindt en of je nu in de positie bent om zwanger te worden.

Als je alles al op een rijtje hebt, kan je samen met je partner proberen zwanger te worden. Het beste moment hiervoor is de week voordat de ovulatie plaatsvindt. Je bent dan het meest vruchtbaar. Zwanger worden gebeurt echter niet in één keer en het kan soms wel tot een jaar duren voordat je bevrucht raakt.

Om je te helpen bij het zwanger worden, kan je kijken naar de vitaminen en mineralen die je kans op zwangerschap positief beïnvloeden. Ook helpt het als je stopt met alcohol drinken en roken. Dit is zowel voor de bevruchting gunstig als voor de gezondheid van je kind.

Tweede deel proces zwangerschap: Voor de geboorte

Wanneer je eenmaal zwanger bent geraakt is het tijd voor de tweede fase: de zwangerschap. Hierin bereid je je voor op de geboorte van je kind en maakt je lichaam meerdere fasen door tijdens de ontwikkeling van je kind in de baarmoeder. Dit is lichamelijk een zware periode, maar ook een mooie periode waarin je veel leert over je kind.

De zwangerschap bestaat uit drie trimesters die we de zwangerschapsfasen kunnen noemen. Elke fase is een mijlpaal voor de ontwikkeling van je kind en een stapje dichter bij de bevalling.

1e trimester zwangerschap

In het eerste trimester ontwikkelt je kind diens hersenen, organen en ruggengraat. Ook kan je al tekenen van de ledematen van je kind zien. Deze fase duurt zo’n 13 weken. Wanneer je het eerste trimester achter de rug hebt, is de kans op een succesvolle zwangerschap het grootst. Veel ouders vertellen hun familieleden dan ook over hun zwangerschap.

2e trimester zwangerschap

Tijdens het tweede trimester merk je aan jezelf ook lichamelijke verschillen. Je buik en borsten worden groter en je kan al gaan lacteren. Ook kan je af en toe last krijgen van milde weeën. Deze zijn normaal. Je kind zal tijdens deze fase diens gehoor ontwikkelen en ook een slaap-waak ritme aanhouden.

3e trimester zwangerschap

Het derde trimester is het laatste gedeelte van de zwangerschap. Je kind kan nu draaien en bewegen, waardoor je zo nu en dan een schopje zal voelen. Ook is het kind nu volledig ontwikkeld en kan hen zelfs de ogen al opendoen. Doordat je kind al groot is, zal je zelf vaker naar het toilet moeten omdat je baarmoeder op je blaas drukt. Dit voelt wellicht vervelend, maar is een tijdelijke gebeurtenis.

Derde deel zwangerschapsproces: Na de geboorte

Na het derde trimester is het zo ver: het zwangerschapsproces komt tot z’n eind en je kind gaat geboren worden. Dit kan je thuis doen of in een ziekenhuis. Bij een keizersnede zal je altijd naar het ziekenhuis moeten. De verloskundige ondersteunt je bij de bevalling en de kraamhulp zal je in de eerste paar dagen helpen met alle processen van het hebben van een kind, van het verschonen van een luier, tot het helpen bij de borstvoeding.

In de zwangerschapsperiode na de geboorte heb je veel rust nodig en is het belangrijk om veel tijd met je kind samen te zijn. Huid-op-huid contact zorgt voor een goede band en veel praten tegen je kind helpt bij de taalvaardige ontwikkeling van hen.

Deze periode is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Baby’s leren heel veel van hun omgeving en de geluiden en beelden om hen heen. Knuffel veel met hen, stimuleer ze, maar laat ze ook slapen wanneer dat nodig is. Veel baby’s slapen in het begin slechts 4 uur achter elkaar, waardoor je als ouder ook zoveel mogelijk slaap moet pakken als dat je kan.

Wist je dat…? 5 tips en weetjes over het zwangerschapsproces

Het zwangerschapsproces is voor veel ouders een bijzondere ervaring om mee te maken. Dat is ook niet gek: je brengt een kind op de wereld. Hier zijn een aantal leuke tips en weetjes om te onthouden wanneer je aan je zwangerschapsproces begint.

Houd een dagboek bij tijdens het zwangerschapsproces

Je maakt zoveel mee tijdens deze fasen zwangerschap dat het logisch is als je niet alles kan onthouden. Daarom is het handig om een dagboek bij te houden waarin je opschrijft wat je allemaal meemaakt en hoe je je voelt. Dat is leuk om later terug te lezen en misschien vindt je kind dat in de toekomst ook wel leuk.

Baby’s huilen in de baarmoeder

Vanaf 28 weken kan je baby gaan huilen in de baarmoeder. Het vermoeden hierachter is dat het een soort “oefenen” is voor de baby om met je te communiceren wanneer die is geboren. Je merkt hier zelf niets van en dit is ook niet schadelijk voor je kind.

Eet tijdens het zwangerschapsproces voldoende voedingsstoffen

Hoewel het heel normaal is om nieuwe eetgewoontes te ontwikkelen tijdens de zwangerschap, is het wel belangrijk om nog voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Je kind heeft deze stoffen namelijk ook nodig, waardoor je niet te weinig binnen mag krijgen.

Baby’s leren door te luisteren

Om de taalvaardigheid van je kind te helpen, is het handig als je veel tegen je kind praat en/of voorleest. Door naar je te luisteren, krijgt hen veel informatie mee en leert hen bepaalde patronen van je taal kennen. Reageer ook op je kind met echte antwoorden wanneer die brabbelt.

Geen enkel kind is hetzelfde

Sommige baby’s huilen bijna nooit terwijl anderen dat wel doen. Anderen praten pas na 2 jaar terwijl sommigen na 6 maanden al hun eerste woord zeggen. Dit heeft niks te maken met jou als ouder, maar komt doordat elk kind verschillend is. Zolang je je kind alles geeft wat hen nodig heeft, komt die niks tekort en hoef je je geen zorgen te maken. Als je iets zeker wil weten kan je ook altijd langs het consultatiebureau of langs de huisarts.

Meer over het zwangerschapsproces weten? Gebruik onze zwangerschapstool!

WEEK 1-4

Het geslacht van jouw baby is bepaald

WEEK 4-9

Je kunt na vier weken zwangerschapssymptomen voelen

WEEK 9-13

Je baby is nu 6 cm lang en volledig gevormd

WEEK 13-18

De onderste ledematen zijn nu goed ontwikkeld

WEEK 18-22

Jouw baby krijgt meer vetweefsel en wordt zwaarder

WEEK 22-27

Het immuunsysteem van je baby wordt sterker

WEEK 27-31

De ogen van je baby gaan open en hij of zij komt aan

WEEK 31-36

Jouw baby wordt elke dag molliger

WEEK 36-40

De bezorgdag komt eraan!

EERSTE JAAR

Ouderschap

EERSTE JAAR

Baby’s eerste week

EERSTE JAAR

Ontwikkeling baby

EERSTE JAAR

Ontwikkeling van jonge kinderen